top of page

Čas rojstva je povezan s cirkadialnim ritmom

Raziskovalci opisujejo odstopanja v vzorcih naravnih rojstev tekom dneva, tedna in leta. Naravni porodi so najbolj pogosti med 13. in 14 uro v jesenskih mesecih, ni pa razlike med dnevi v tednu. Tako pravijo raziskovalci, ki verjamejo, da je odstopanje določeno s cirkadialnim ritmom in biološko uro človeka.

 

Da bi odpravili nenaravne vplive na čas rojstva, je skupina preučila 6.608 žensk, za katere je veljalo, da njihova nosečnost vključuje nizko tveganje, nekomplicirano nosečnost, enojno nosečnost ter spontan začetek poroda. Porod je bil večinoma najpogostejši med 13. in 14. uro, najmanj pogost pa med 22. in 24. uro. Natančnejša analiza je pokazala, da so prvorodke najpogosteje rodile okrog opoldneva, večrodke pa zgodaj zjutraj, med 5. in 8. uro. Pogostost rojstva se ni razlikovala med dnevi v tednu, vendar se je pomembno razlikovala v obdobjih. Višja je bila pomladi in sicer od marca do maja ter nižja v jesenskih mesecih (od septembra do novembra), v primerjavi z ostalimi meseci v letu. 

 

Vodilna avtorica Peggy Mancuso in sodelavci (Univerza Texas Jugozahodni Medicinski Center, Dallas, ZDA) pravijo, da je možen vzrok cirkadialnemu vzorcu rojstev variacija v maternem in plodovnem endokrinološkem sistemu. Medtem pa bi sezonska variacija lahko bila povezana s kakovostjo semena, ki je tekom poletja slabša.

 

Obstetrics & Gynecology 2004; 103: 653-6. (http://www.medwirenews.com/news/article.aspx?k=45&id=24445)

 

Prevod: Katarina Gašperšič.

mamice za mamice
bottom of page