top of page

Galaktocela: kaj je to in kako vpliva na dojenje

Alba Padró Arocas (2015)

 

 

V prispevku bomo govorili o galaktoceli, ki se lahko pojavi v času dojenja kot benigna bula v prsih.

 

Kaj je galaktocela in zakaj se pojavi?

 

Galaktocela* je skupek mlečnih maščob, ki se naberejo izven mlečnih žlez. Naredi se majhen gnojni mešiček, ki nima izhoda skozi bradavico.

Pojavi se lahko v različnih delih dojke in je različnih velikosti. Lahko se pojavi med nosečnostjo, med dojenjem ali kar je najpogostejše, med odstavljanjem, ko se mleko nabira v izvodilih. Galanktocela ni zelo poznana, čeprav je najbolj pogosta težava v času dojenja.

 

Kakšni so simptomi?

 

Da prepoznamo bulo v prsih kot galaktocelo, moramo preveriti naslednje:

  • po dojenju se velikost in oblika ne spremenita

  • ne smemo imeti vročine

  • ne smemo imeti rdečice na koži dojke

  • ne smemo se slabo počutiti

  • ne smemo imeti bolečin

 

Da se prepričamo, da gre za galaktocelo je potrebno obiskati ginekologa, da opravi ekografijo in mamografijo.

 

Ali galactocela lahko vpliva na dojenje?

 

To je odvisno od položaja bulice v dojki. Če je bulica daleč od areole in bradavice, ne vpliva na pretok mleka v žlezah. V tem primeru ne povzroča nobenih nevšečnosti pri dojenju. V primeru, da je bulica blizu areole/bradavice lahko ovira izločanje mleka, kar moti otroka. Razen tega galaktocela nima drugih negativnih vplivov na dojenje. Ni nevarna, včasih je lahko samo neprijetna.

 

Imam galaktocelo. Kaj storiti?

 

Če je bulica velika, locirana v sprednjem delu dojke in ovira iztis mleka, bo ginekolog opravil punkcijo in izsesal vsebino. V primeru, da ni moteča pri dojenju, lahko počakamo in jo odstranimo po zaključku dojenja. Lahko pa bo izginila sama od sebe.

 

 

*(op.urednika): Galaktocela je zastojna cista, izpolnjena z mlekom. Nastane med nosečnostjo ali laktacijo, redko tudi pri novorojenčkih in majhnih otrocih. Mamografsko se kaže kot običajna cista, včasih pa vidimo tekočinski nivo v obliki vodoravne črte med transparentno mlečno maščobo in nemaščobno tekočino. (B. Jančar, I. Kocijančič. Radiol Oncol 2001; 35(Suppl 1): S60-S7.).

 

vir: http://www.lactapp.es/blog/galactocele-que-es-y-como-afecta-a-la-lactancia/

 

Prevod: Tanja Menegalija

mamice za mamice
bottom of page