top of page

Medicina ne ve, kako ženske rojevajo

(Isábel Fernández del Castillo)

Mnogo žensk se sprašuje kako je mogoče, da je, kljub napredku v znanosti, porod še vedno tako medikaliziran, nasilen nad ženskami in zastarel.

Obstaja veliko razlogov, verjetno pa je najpomembnejši ta, da je porod v rokah moških, njihovih pogledov, vrednot in postopkov. To je dediščina iz časov, ko so zdravniki izključili babice iz porodnega procesa.

Smo v 21. stoletju in medicina je zelo napredovala, pa vendar v porodništvu še vedno ni jasno, kako ženske rojevajo. Tu mislim predvsem na to, kako rojevajo same, spontano, tako kot to počnejo sesalci in ne na prisiljen način s kemičnimi pripomočki.

Leta 2014, ko sem pripravljala predavanje za tečaj materinstva, sem iskala kaj piše v medicinskih knjigah o refleksu iztisa, o nehotenem refleksu, ki se začne spontano in je najbolj učinkovit in varen. Kaj povzroči spontane porode, ki se pogosto  zgodijo nepričakovano na ulici ali v avtu in se skoraj vedno dobro iztečejo. Ni treba posebno poudarjati, da je ta refleks bistvenega pomena pri porodu in da v tem času ženska potrebuje intimnost, varnost in udobje. Na žalost pa porodni protokoli tega ne dopuščajo.

Porod ni pod zavestnim nadzorom; v celoti je reguliran s primitivnim delom ženskih možganov. Zanimalo me je, kako medicina razlaga, oziroma kateri del živčnega sistema je odgovoren za refleks potiskanja pri porodu. Našla sem spodnjo sliko:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaključila bom z besedami Michela Odenta, ki povedo vse: ''Porodništvo, kjer je v ospredju zdravnik, nikoli ne bo razumelo fiziologijo poroda.''

 

(Vir: http://isabelfernandezdelcastillo.com/desenganate-la-medicina-no-sabe-como-paren-las-mujeres/)

 

Prevod: Tanja Menegalija

 

 

 

 

 

Po dolgotrajnem iskanju sem našla skico, ki vključuje tudi ženske genitalije in vlogo avtonomnega živčevja pri spolnosti, vendar manjka karkoli, ki bi razložilo refleks potiskanja pri porodu.

 

Verjetna razlaga je ta, da v porodništvu trenutno ni sprejeto, da telo ženske začne rojevati samo od sebe.

 

 

Se ne zdi, da manjkajo ženske genitalije? Pa to ni skica iz leta 1940, ampak iz leta 2011.

To ni edina skica na kateri so dobesedno izbrisane ženske genitalije, to se dogaja na vseh.

 

​​​

Spodnje skice so nekoliko bolj dodelane, saj vključujejo funkcije avtonomnega živčnega sistema pri seksualnosti. Moške seveda, da ne boste mislili kaj drugega. Prikazuje erekcijo in ejakulacijo, ki sta odvisni simpatičnega in parasimpatičnega živčnega sistema. Manjka pa vse, ki se nanaša na ženske genitalije.

mamice za mamice
bottom of page