top of page

Odstavljanje dojenja ponoči

                                                                      Alba Padró Arocas (2015)

 

Mogoče ste že opazile, da se večji otroci želijo ponoči dojiti v enakih intervalih, kot so se, ko so bili manjši. To je za matere zelo težko in noči se lahko spremenijo v pravo moro. V nasprotju s tem pa se podnevi, ko se otroku veliko dogaja ali ker gre v vrtec, doji veliko manj.

Nekaterih mater dojenje podnevi ne moti, želijo pa si, da bi otrok ponoči več spal ali da vsaj ne bi bilo odvisno od hranjenja, da zaspi nazaj.

 

Povedati moramo, da čudežnih rešitev ni. V vsakem primeru je potreben čas in nekaj stresnih noči. Pomembno je le, da to naredite na način, ki je najboljši za oba.

Preden začnete z nočnim odstavljanjem, je potrebno storiti naslednje:

 

  • otroku je treba razložiti o prekinitvi dojenja ponoči že nekaj tednov prej, čeprav se bo zdelo, da ne razume. Potrebno mu je razložiti, da se od dneva x ponoči ne bosta več dojila.

  • potrebno je razmisliti o kompenzaciji. Če ni dojenja, mu lahko damo poljubčke, ga objamemo ali pojemo pesmice

  • potrebno je najti primeren čas. Počitnice ali prazniki so zelo primerni, ker lahko po stresni noči počivamo

  • potrebujemo veliko potrpežljivosti in mirnosti

  • lahko se vrnemo tudi k starim navadam, nič ne bo narobe

 

Odvajanje od nočnega dojenja je odvisno od otroka do otroka in njegove zrelosti. Ni dobro, da se otroka ne spoštuje in se ga pusti jokati. Veliko starejših otrok prenehanje dojenja sprejme brez problemov, medtem, ko se pri drugih lahko pojavijo težave. Treba je razumeti, da jim dojenje veliko pomeni in če jim to vzamemo, je to potrebno storiti z veliko mero ljubezni in potrpežljivosti.

 

Nekaj nasvetov, kako se tega lotiti.

 

1. Sklenitev dogovora

Sklenitev dogovora je verjetno najbolj enostaven način. Otroku povemo, da je mama utrujena in da mora ponoči počivati. To mu je treba večkrat povedati, tako čez dan, kot pred spanjem. Zdi se presenetljivo, ampak veliko otrok, sploh starejših, to sprejme brez upiranja.

 

2. Metoda lune in sonca

Otrokom, starejšim od dveh let, lahko razložimo s pomočjo zgodbice. Ko vzide luna (ali zvezde), gredo dojke spat in ko sonce vzide se zbudijo in takrat bo lahko spet sesal.

 

3. Pomoč partnerja

Pomoč partnerja pride v poštev le, če ima veliko potrpljenja in domišljije. Navadno otrokom  ni všeč, da jih v roke vzame partner, protestirajo in zavračajo fizični dotik. Mati lahko še vedno spi v sobi s partnerjem, otrok pa občasno v svoji sobi. Lahko pa še ves čas spi v sobi skupaj z mamo, vendar naj partner poskrbi za pomiritev in uspavanje otroka med nočnimi prebujenji.

 

4. Spanje skupaj z bratci in sestricami.

Otroka damo spat k starejšim bratcem ali sestricam, lahko pa tudi k babici ali teti...Domača oseba jim daje zaupanje in nekaj noči lahko zadostuje, da prenehajo prositi za dojenje.

 

5. Spanje matere od doma.

Najbolj drastičen način je, da gre mama nekaj dni od doma. Otrok se bo naučil zaspati brez dojenja in ponoči, ko se bo zbudil, bo prosil za druge stvari: vodo, mleko, hrano, poljubčke, pesmice. Lahko pa se zgodi, da bo otrok ponovno zahteval dojenje, ko se mati vrne. Potrebno bo spet vložiti veliko napora in potrpežljivosti, da se to spet uredi.

 

 

vir: http://www.lactapp.es/blog/destete-nocturno/

 

Prevod: Tanja Menegalija

mamice za mamice
bottom of page