top of page

POPORODNO OBDOBJE

Kaj pomaga k boljšemu poporodnemu obdobju?

Kaj mora vsaka ženska vedeti o njem?

Kako se najbolje pripraviti nanj?

 

Poporodno obdobje, postpartum

 

 • Poporodno obdobje je za vsako žensko popolnoma nova izkušnja. Po porodu se zgodijo velike spremembe na čustvenem in fizičnem nivoju. Ko ženska rodi, doživi naval ljubezenskih hormonov. Čustvovanje v nobenem obdobju ni tako močno izraženo. Zniža se tudi prag ranljivosti in občutljivosti.

 

 • Povezava s porodom: okrevanje po porodu je odvisno od tega, kako je porod potekal. Če je bil porod težak, je okrevanje daljše. Pomembno je dati času čas in prepoznati različna čustva kot so žalost, krivda...ter jih sprejeti in prebroditi. Za žensko je zelo pomembno, da ima podporo okolice kar ji pomaga pri preživljanju tega obdobja in h krepitvi zaupanja vase.

 

 • Po porodu je ženska izredno občutljiva. To je zelo pomembno za novorojenčka. Nivo prolaktina  (hormon, ki je povezan s čustvovanjem) je zelo visok, kar pripomore, da mama zadosti vsem potrebam novorojenčka. Velika odprtost srca daje občutek omotičnosti, na kar ženska ni navajena. Poleg tega pa se lahko pojavijo tudi navali žalosti in izgube. Pojavijo se novi in neznani občutki, ki pa se jih ženska sčasoma navadi.

 

 • Osamljenost: Med nosečnostjo imamo neko rutino. Ko se otrok rodi, se vse spremeni. Ko gremo domov, se pojavi občutek osamljenosti. Veliko žensk potrebuje, da te občutke deli z drugimi. Pojavi se potreba po ˝plemenu˝. Iščejo družbo, fizično ali preko interneta (skupine za podporo pri dojenju, vzgoji) kjer lahko izmenjujejo mnenja in občutke.

 

 • Skupine za pomoč pri nošnji dojenčka nudijo nasvete za najbolj primerno in ergonomično nošnjo otroka, ki varuje našo hrbtenico in hkrati dojenčka.

 • Skupine za pomoč pri dojenju nudijo pomoč pri premagovanju težav z dojenjem. Nekatere mamice se pridružijo tej skupini še pred porodom. Tako se  pripravijo in tudi izognejo morebitnim težavam.

 • Skupine za pomoč pri vzgoji nas opogumljajo in dajejo moč, da se počutimo bolj sigurne pri vzgajanju in izbiri metod.

 

 • Naučite se prositi za pomoč in jo sprejemati. To je priložnost, da odprete srce, za čutenje in povezovanje z drugimi, za uživanje moči ženske (izogibajte se drže, da lahko zdaj naredite vse in brez pomoči). Treba se je naučiti dati možnost in prostor tudi očetu. Treba je poslušati lasten instinkt in pustiti ob strani mnenja drugih. Vsaka družina je drugačna in vsaka mama je najboljša za svojega otroke. Veliko je možnosti in vse so pravilne, če poslušamo notranji glas, ki nam pove, kaj je najboljše za družino.

 

 • Sprememba, ki jo doživi mama po porodu, je lahko šokantna. Ženska ni več noseča, vendar telo ni tako kot prej. To ni važno, telo se spreminja in rabi čas, da si opomore. Na telesu ostanejo znaki poroda, ki sčasoma izginejo. Potrebno je biti pozoren na medenično dno, ki je bilo med porodom zelo obremenjeno (še posebno pri epizotomiji). Potrebne so kontrole pri fizioterapevtu in Keglove vaje (jih lahko najdete na internetu).

 

Dvig samozavesti:

 

 • ženska lažje prebrodi negativne situacije, ki se je tičejo, če je udeležena pri odločitvah.

 • Skupine za pomoč in podporo pomagajo pri dviganju samozavesti in zaupanja.

 • Nekatere ženske se odločijo za pomoč doule, ki jih spremlja na poti materinstva. Doula lahko pomaga v določenih obdobjih ali celotno nosečnost in materinstvo.

 • Ni nujno, da se zdravniki strinjajo z našim načinom vzgoje. Zdravniki svetujejo pri boleznih, ne pa kako, kje in kdaj spati, kdaj se hraniti in kdaj dodajati dodatno hrano. Nekatere mame poiščejo pomoč pri strokovnjakih s podobnimi nazori. Veliko je različnih modelov in načinov vzgoje. Strokovnjaki imajo različna mnenja. Včasih se lahko počutimo krive, če se ne ravnamo po navodilih strokovnjakov. Da se temu izognemo je priporočljivo, da se pozanimamo o pediatru, ki bo sprejemal otroka. Da poiščemo takega, ki mu bomo zaupali in ki bo spoštoval naše nazore.

 

 • Spoštovanje časa. Prvi dnevi po porodu so lahko zelo kaotični. Nismo v domačem okolju. Z zdravniškim osebjem se lahko ujamemo boljše ali slabše. Po porodu se lahko počutimo neugodno in še vedno okrevamo. Za otroka je nujno, da smo ves čas z njim v fizičnem stiku in da se naučimo dojiti. Ves naš svet se zavrti za 180 stopinj in včasih imamo občutek, da ne zmoremo vsega. Res je, ampak prioritete se spremenijo. Kar je bilo prej pomembno, zdaj ni več. Spremenijo se potrebe, kar je povsem normalno in ni treba, da se zaradi tega počutimo slabo.

 

Razumeti moramo, da je naš dojenček  po 9 mesecih čisto v novem svetu, obkrožen s hrupom, lučmi in ljudmi. Po rojstvu potrebuje vse tako kot prej; skrb, fizični kontakt in hranjenje. Ustvarja se magična in edinstvena vez, ki ga bo spremljala do odraslosti. Prve ure so odločilne in zelo pomembno je, da ohranimo stik koža na kožo. Če ni možno z mamo, lahko poskusimo s kakšnim drugim družinskim članom.

 

Spremembe v partnerskem odnosu:

 

 • Spolnost: zaradi hormonov, ki so posledica materinstva, se spolna sla zmanjša. Potrebno se je pogovoriti s partnerjem, da to razume in s tem se izognemo konfliktom, nerazumevanju in občutkom odrinjenosti. Na splošno v tem obdobju mame potrebujejo več čustvene podpore in opore. Včasih si oče potrebo matere po nežnosti in objemih napačno razlaga, in to mu je potrebno razložiti. Najboljše še pred rojstvom otroka, da se oče pripravi.

 • V partnerskem odnosu je manj intimnosti. Otroci nas spremljajo vsepovsod. Ne moremo se več tuširati sami, kopati, spati v dvoje... S partnerjem je potrebno poiskati prostor, kjer lahko še vedno uživata v intimnosti.

 • Vloga partnerja/moža. Velikokrat se partner počuti izključeno, ne ve kako se obnašati in kje je njegovo mesto. Če mu vse razložimo, bo to za njega pravo olajšanje. Poleg tega se izognemo nadaljnjim konfliktom. Kot vsak član družine je zelo pomemben in to mora vedeti. Spremeniti se mora v zaščitnika družine. Njegova vloga je, da zaščiti vez, ki se je ustvarila med njimi, da poskrbi za dom, da brani družino pred napadi drugih oseb (tašče, prijatelji, sosedje..) glede naših odločitev. Mora tudi poskrbeti, da sta mama in otrok mirna, da imata mir, ko počivata in se hranita.

 • Vloga očeta je pomagati ustvariti intimnost med mamo in otrokom. Mora se zavedati, da je vez med materjo in otrokom zelo pomembna za zdrav čustven razvoj otroka. Oče je zelo potreben tudi kot opora in pomoč materi.

 • Utrujenost: Če otrok težko zaspi je najboljše, da gresta spat skupaj z mamo. Dokazano je, da otroci boljše spijo skupaj s starši, se ne zbujajo toliko in dlje spijo (v mojem primeru eno uro več kot v zibki). Poskušajte počivati čim več. Izkoristite priložnost, ko otrok počiva za počivanje in ne za čiščenje. Včasih se je potrebno umiriti (ne misliti toliko na čisto hišo, na obiske in ne pozabiti na naše dobro). Če več noči ne spimo dobro, to vliva na stanje duha in tudi na našo samopodobo. Včasih imamo lahko občutek, da cel dan nismo nič naredili. Zelo pomaga, če si naredimo realen seznam stvari, ki jih moramo postoriti čez dan.

 

 • Omejitev obiskov v bolnišnici in doma: Potrebno je spoštovati prostor, ki ga potrebujeta mama in tudi dojenček. Obdobje po porodu je zelo pomembno, tako otrok kot mati potrebujeta intimnost in miren prostor. Odgovornost vseh je, da jima to zagotavljajo.

 

 • Praktični nasveti: dobro je imeti pripravljene nekaj zamrznjene hrane za dneve, ko ni časa pripraviti niti sendviča. Vedno je dobrodošla pomoč družinskih članov ali prijateljev.

 • Na spletni strani www.lactancia.org lahko dobite mnogo informacij o zdravilih in zdravilnih zeliščih, ki pomagajo pri dojenju. Informacije na tej strani so zelo zanesljive (stran je dostopna tudi v angleškem jeziku). Včasih se lahko zgodi, da nam zdravnik predpiše kakšno zdravilo in se bojimo, da škodljivo vpliva na dojenje in otroka. Na tej strani lahko preverimo rizičnost posameznih substanc. V večini primerov se lahko takšno zdravilo zamenja z bolj primernim.

 

 • Včasih stvari ne gredo kot bi si želele. V tem primeru nekatere mame želijo več informacij o pravicah hospitalizacije. Kot smo že povedali nekateri zdravniki lahko zadeve vidijo drugače kot ženska, zato je potrebno, da vemo, kdaj je potrebno storiti to kar rečejo in kdaj imamo pravico storiti drugače (npr. v naslednjih primerih: dodajanje umetnega mleka, uporaba dude, invazivni pregledi brez naše prisotnosti). Lahko se tudi zgodi, da so bolnišnični protokoli v nasprotju s pravicami pacientk. V tem primeru lahko zavrnemo nadaljnji postopek.

 

 • KLJUB VSEM TEŽAVAM PA JE TO NAJLEPŠE POTOVANJE VAŠEGA ŽIVLJENJA. Je obdobje intenzivnega doživljanja. Od neustavljivega joka do prvega otrokovega nasmeška. Obdobja si sledijo zelo hitro, vse se nenehno spreminja in se nikoli ne ustavi. Moramo biti prisotne, da lahko to užijemo in izkoristimo, ker nikoli več ne bo tako kot je bilo prejšnji dan. Včasih si želimo, da bi vse že minilo, da ne zmoremo več in želimo pobegniti. To so normalni občutki in nič hudega ne bo, če to izrazimo. Imamo pravico, da razkrijemo svoje srce in izrazimo frustracije. To zelo pomaga pri premagovanju težav. Na koncu vedno ugotovimo, da je vse rešljivo in da bo vse šlo dobro.

 

Zapomnite si: ˝Srečna mama, srečen otrok. Zdrava mama, zdrav otrok.˝ Zaslužimo si razvajanje in skrb. Če to dobimo, lahko to prenesemo na otroka.

 

 

Vir: mujeres sabias internautas 

 

 

 

Avtorica: Loreto Fernández

 

Prevod: Tanja Menegalija

mamice za mamice
bottom of page