top of page
Search
  • info14873

Srečanje: Doula - ženska, ki razume

Od 22. do 28 marca smo praznovali svetovni teden doul. Namen tedna je bil predstaviti svetu ta izjemen poklic. Je eden izmed najstarejših in za tiste, ki tega ne veste, doule so ženske, ki spremljajo mame (ali očete) in njihove družine v različnih procesih materinstva.

Najbolj običajna je prisotnost doule v času nosečnosti in poroda. Vendar pa lahko doula spremlja mamo kadarkoli jo ta potrebuje, npr. ob dolgih in težkih zdravljenjih neplodnosti, ob umetni oploditvi, ob izgubi dojenčka ali pri vzgoji.

Doula je ženska, ki je tu zaradi mame in njene družine, da jo spremlja, posluša ter podpira, brez sodb in usmerjanja. Skratka, doula je vedno na razpolago pomagati mami in njenim bližnjim.


Letos smo MAMICE ZA MAMICE želele prispevati svoj delež z organizacijo srečanja v Medgenaracijskem centru Kranj, ki je bilo namenjeno pogovoru o douli, kdo je in kaj je njeno delo. Srečanje je bilo zelo sproščeno in prijetno. Uživale smo v pogovoru, vendar je za vse zmanjkalo časa, zato smo se odločile, da podobna srečanja ponovimo.


Menimo, da je o temi, ki nas v svojem bistvu uči tudi, kako prisluhniti sočloveku, pomembno razpravljati z različnih zornih kotov. Ker doule še vedno iščemo svoje mesto v tej družbi, je potrebno naše delo osvetliti in ga predstaviti javnosti. Le tako bodo ljudje vedeli ali nas potrebujejo in kje nas lahko najdejo. Poleg tega je zelo pomembno, da nam je jasna naša pot in smisel našega poklica. Pripravljene smo na odprto razpravo tako z morebitnimi uporabnicami naših storitev kot s strokovnjaki.


In ti? Kako si preživela svetovni teden doul?



Če te tema zanima in si želiš izvedeti več, sodelovati ali deliti svojo izkušnjo, tako osebno kot poklicno, prosimo, piši na: info@mamicezamamice.com in obvestili te bomo o prihodnjih srečanjih. Lahko pa nas spremljaš tudi prek Facebook strani: https://www.facebook.com/mamicezamamice/.





43 views0 comments
mamice za mamice
bottom of page