top of page

Spoštovanje priporočil glede prehrane in načina življenja žensk pred zanositvijo: kohortna raziskava splošne populacije

Hazel M. Inskip, Sarah R. Crozier, Keith M. Godfrey, Sharon E. Borland, Cyrus Cooper, Siân M. Robinson

 

 

 

POVZETEK

 

CILJ: Preučiti, v kolikšni meri ženske, ki načrtujejo nosečnost, delujejo v skladu s priporočili za prehrano in način življenja.

 

NAČRT: Prospektivna kohortna raziskava.

 

OKOLJE: Southampton, Združeno kraljestvo.

 

UDELEŽENCI: 12.445 ne-nosečih žensk, starih od 20-34 let, ki so sodelovale v anketi Southamptonskih žensk, ki so jo izvedli splošni zdravniki. 238 teh žensk je zanosilo v roku treh mesecev po opravljanju ankete.

 

GLAVNI KAZALCI IZIDA: uživanje folne kisline, uživanje alkohola, kajenje, prehrana, telesna aktivnost pred nosečnostjo.

 

REZULTATI: 238 žensk, ki so zanosile v 3 mesecih po opravljeni anketi, so zanemarljivo več delovale v skladu s priporočili kot tiste, ki so načrtovale nosečnost, pa v tem obdobju niso zanosile. Med tistimi, ki so zanosile, je 2,9% (95% zanesljivost, 1,2%-6%) jemalo 400 ali več mg folne kisline na dan in popilo 4 ali manj alkohola na teden, v primerjavi z 0,66% (0,52%-0,82%) tistih, ki niso zanosile. 74% tistih, ki so zanosile, je bilo nekadilk, v primerjavi z 69% tistih, ki niso zanosile (P=0,08). Ženske v obeh skupinah so zaužile po 5 ali več kosov sadja in zelenjave na dan (53% v vsaki skupini, P=1.0), ampak je le 57% tistih, ki so zanosile, opravljajo kakšno naporno vadbo v teh treh mesecih, v primerjavi z 64% tistih, ki niso zanosile (P=0,03).

 

ZAKLJUČEK: Le majhen delež tistih, ki načrtujejo nosečnost, upoštevajo priporočila za prehrano in način življenja. Potrebna je večja promocija priporočil, vendar je, glede na to, da je veliko število nosečnosti nenačrtovanih, potrebno izboljšati prehrano in način življenja vseh žensk v rodni dobi.

 

 

 

 

BMJ 2009; 338: b481. (http://www.bmj.com/content/338/bmj.b481).

 

Prevod: Nina Grašič.

mamice za mamice
bottom of page