top of page

Skrb za vašega otroka ponoči

Priročnik za starše

 

Postati starš je zelo pomemben čas in je lahko ena najbolj nagrajujočih izkušenj vašega življenja, saj spoznate svojega novorojenčka in se učite, kako skrbeti za njegove potrebe. Obenem je to lahko težak izziv, še posebej, če ste utrujeni in je vaš dojenček buden in se želi ponoči pogosto hraniti. Dejstvo, da je hranjenje dojenčka ponoči ne samo normalen pojav, ampak tudi bistvenega pomena za vašega otroka, je pomirjujoče. Dojenčki v prvih tednih in mesecih svojega življenja rastejo zelo hitro ter imajo zelo majhne želodce. Zato se morajo neprestano hraniti, da so zadovoljene vse njihove

potrebe.

 

Medtem ko je lahko neprijetno, da je vaše spanje ponoči moteno, je prav tako to lahko prijeten, tihčas z vašim otrokom, stran od vrveža in motečih dejavnikov dneva. Dojenčki se zanašajo na varnost in udobje bližine svojih staršev, tako podnevi, kot ponoči. Pomembno je, da si ustvarite pravo okolje, da si čim bolj odpočijete. Prostor naj bo pretežno temen – prižiganje luči prebudi vse, ponavadi pa ni potrebna, ko hranite ali tolažite svojega otroka. Naj bo vaš dojenček blizu vas. Najvarnejše mesto zanj je v otroški posteljici, ki se na eni strani dotika vaše postelje. To pomeni, da lahko slišite svojega otroka in se odzovete na njegove potrebe še preden začne jokati ali se znajde v stiski. Lahko ga dosežete, brez da bi morali vstati.

 

Odpočijte si

 

Poizkusite poskrbeti za otroka, brez da ga preveč stimulirate. Takoj, ko se začne prebujati, mu ponudite jesti, tako da ne postane preveč vznemirjen in bi ga s težavo pomirili. Ogovarjajte ga samo z mehkim, tihim glasom, poizkusite se ogniti menjavi plenic ali oblačil, razen če je to nujno potrebno. 

 

Bodite pozorni na zgodnje znake, ki kažejo na to, da je otrok lačen:

- sesanje prstov,

- nemirnost,

- mrmranje.

 

Dojenje

 

Mnogo žensk se odloči za dojenje v postelji. Prosite babico ali patronažno sestro, da vam pomaga najti varen in udoben položaj in sledite varnostnim informacijam tega priročnika. Partnerjem svetujemo, da poskrbijo za udobje svoje partnerice med dojenjem, ji prinašajo stvari, če jih potrebuje, ji dajo tekočino in prigrizke. Nudite jim veliko podpore, saj je dojenje pomembno za zdravje vašega otroka in partnerice.

 

Hranjenje po steklenici

 

Pomembno je, da ste organizirani, tako da zmanjšate motnje, ko ponoči hranite po steklenički. Mleko v prahu ni sterilno in lahko povzroča vnetja, če je pripravljeno vnaprej. Zato boste morali obroke pripravljati sproti. Postopek si lahko olajšate, če imate pripravljeno sterilno stekleničko in cuclje, izmerjeno količino mleka in vrelo vodo v termovski steklenici. Vprašajte babico ali patronažno sestro, kako varno pripravite obrok za hranjenje po steklenički.

Nikoli ne silite vašega otroka, da poje več kot potrebuje, v upanju da bo zdržal dlje brez hrane, saj to lahko povzroči kolike in nemir, posledično pa preveliko telesno težo. Ne dodajajte kosmičev ali drugih snovi obroku, saj je to lahko nevarno za vašega otroka. Glede količine vedno sledite navodilom

proizvajalca.

 

OPOZORILO

 

- ne spite z vašim otrokom, če ste pili alkohol ali vzeli kakšno drogo, ki lahko povzroča omotico,

- ne spite z vašim otrokom, če ste kadilka,

- ne dopustite, da bi zadremali z vašim otrokom na kavču ali fotelju, ker lahko otrok pade.

 

Ko se otroci ne pomirijo

 

Obstaja možnost, da se otrok po hranjenju ne bo pomiril. Da bi mu nudili udobje, ga vzemite v naročje s kožo na kožo in se nežno zibajte. Pri tem vam lahko pomaga vaš partner. Če dojite, lahko otroku ponudite dojko, čeprav ste ga pravkar podojili. Otroka tolaži sesanje in ni nobene nevarnosti, da bi se dojen otrok prenajedel. Če ste imeli še posebej nemirno noč, se potrudite počiti podnevi. Obiskovalci lahko počakajo oz. pomagajo, tako da prevzamejo kakšno opravilo ali pazijo drugega otroka, medtem ko vidva z dojenčkom nadoknadita spanje.Če vaš otrok joka dolgo časa, je mogoče bolan in otrebuje pregled pri zdravniku.

 

Uspavati otroka

 

Za varnost vašega otroka in da bi zmanjšali tveganje za pojav sindroma nenadne smrti novorojenčka (tudi smrt v zibelki), vedno zagotovite sledeče:

 

- otroka odlagajte na hrbet, nikoli na bok ali trebuh,

- otroška posteljica naj bo zraven postelje staršev vsaj prvih 6 mesecev,

- vzmetnica naj bo trdna in ravna – vodne postelje, vreče in vdrte vzmetnice niso primerni,

- otrok naj ne bo preveč oblečen ali pokrit (nič več, kot bi oblekli ali pokrili sebe),

- posteljnina naj bo taka, da ne more pokriti dojenčkove glave,

- soba ne sme biti preveč ogrevana ( od 16-20° C je optimalna temperatura),

- v sobi, kjer dojenček spi, ne kadite.

 

Deljenje postelje

 

Nekateri starši se odločijo spati z otrokom v isti postelji ali zaspijo z otrokom ponoči med dojenjem in tolaženjem, če to želijo, ali ne. Zato so zelo pomembna naslednja opozorila:

 

- dojenček naj bo oddaljen od blazin,

- poskrbite, da dojenček ne more pasti s postelje ali se ujeti med vzmetnico in steno,

- poskrbite, da posteljnina ne more prekriti dojenčkovega obraza ali glave,

- ne puščajte otroka samega v postelji, saj se lahko celo zelo mladi otroci skobacajo v nevaren položaj,

- v prvih mesecih ni varno spati v isti postelji z dojenčkom, ki je bil rojen zelo majhen ali prezgodaj.

 

 

 

UNICEF VB, Dojenčku prijazna iniciativa, www.unicef.org.uk/caringatnight. (http://maintenance.unicef.org.uk/docs/caringatnightMay13web.pdf).

 

Prevod: Nina Grašič.

mamice za mamice
bottom of page