top of page

Spanje in zaspanost med starši, ki imajo prvega otroka: delovna in laboratorijska večmetodna ocena

(Salvatore P. Insana, Hawley E. Montgomery-Downs)

 

POVZETEK

 

Namen raziskave je bil primerjati spanje, zaspanost, utrujenost in nevrovedenjske zmogljivosti prvorodk in njihovih partnerjev v zgodnjem poporodnem obdobju. Eksperimentalno skupino je tvorilo 21 prvorodk s partnerji (N=42) in kontrolno skupino 7 parov brez otrok (N=14). V njihovem naravnem okolju so udeležence testirali z zapestno aktigrafijo, opazovali njihovo zaspanost, utrujenost in nevrovedenjsko zmogljivost. Tednu ocenjevanja je sledil laboratorijsko zasnovan test zaspanosti. 

 

Matere so spale več kot očetje, ampak je bilo njihovo spanje moteno zaradi pogostega zbujanja. Očetje so imeli bolj objektivno izmerjeno stopnjo zaspanosti, kot matere. Med materami in očeti ni bilo razlik pri subjektivno merjenju kakovosti spanca, zaspanosti ali utrujenosti; vendar so matere

pokazale manjše nevrovedenjske zmogljivosti kot očetje. V primerjavi s kontrolno skupino, so starši v obdobju po porodu doživljali več motenj spanca, večjo zaspanost in s spanjem povezanih težav.Rezultati raziskave bi se morali uporabiti za izboljšanje dobrega počutja znotraj novonastalih družin prek spodbujanja trenutne socialne politike, za informiranje o pravilnem razvoju spalnih navad po porodu in obveščanju prihodnjih raziskovalcev spanja, zaspanosti in varnosti znotraj družin.

 

 

 

 

Dev Psychobiol. 2013 May; 55(4): 361–372. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3414659/).

 

Prevod: Nina Grašič

mamice za mamice
bottom of page