top of page

Spontano čiščenje po odmrtju ploda

Cambridge University Hospitals NHS

Fundacija National Health Service

 

 

Splavi v zgodnji nosečnosti so zelo pogosti. Raziskave kažejo, da se vsaka četrta nosečnost konča s spontanim splavom.

Če plod umre v maternici, obstajajo tri možnosti ukrepanja, ki so odvisne od različnih okoliščin:

  • čakanje na spontano čiščenje,

  • abrazija,

  • sproženje splava s tabletko.

 

Čakanje na spontano čiščenje pomeni pustiti, da se plod izloči po naravni poti brez posegov. To pomeni močne krvavitve in krče.

Prednosti spontanega čiščenja so:

  • hospitalizacija ni potrebna,

  • ker niste v bolnišnici, lahko čutite večjo kontrolo na dogajanjem.

 

Slabosti spontanega čiščenja:

  • ni možno predvideti, kdaj se bo začelo in končalo,

  • bolečina in močna krvavitev.

 

NA KAJ BODITE PRIPRAVLJENI

 

KRVAVENJE

Ko se krvavenje začne, je lahko zelo močno. Priporočljivo je uporabljati vložke namesto tamponov, da ne pride do okužbe. Težko je predvideti intenzivnost krvavenja, zagotovo pa bo močnejše kot menstruacija. Lahko se pojavijo tudi strdki krvi, tkivo ali celo prepoznaven zarodek, kar je lahko zelo pretresljivo.

Če ste zaskrbljeni zaradi prekomernega krvavenja, pokličite zdravnika.

Ko boste splavili, se bo krvavenje zmanjšalo, prav tako pa bodo popustile tudi bolečine in krči. Lahko krvavite še 10-14 dni po splavu, vendar je krvavenje zmerno in bolj podobno menstruaciji.

Priporočljivo je, da se med krvavenjem izogibate spolnim odnosom, da ne pride do okužb.

 

BOLEČINE

Splav je lahko zelo boleč. Bolečine so podobne kot pri vnetju ledvic. Ko se splav približuje, so še posebno močne. Priporočamo, da si pripravite kakšne protibolečinske tablete (Paracetamol, Ibuprofen ali kaj na bazi kodeina). Če tablete ne primejo in bolečine ne popustijo, pokličite zdravnika.

 

HIGIENA

Ko krvavite, se izogibajte vročim kopelim. Če ne krvavite premočno, se lahko tuširate ali kopate v mlačni vodi.

 

ZNAKI INFEKCIJE

Znaki infekcije so: močnejše krvavenje in bolečine ter smrdljiv izcedek iz nožnice. Če se karkoli od tega pojavi, morate k osebnemu zdravniku, ker je možno, da boste potrebovali zdravljenje z antibiotiki. Če osebni zdravnik ugotovi, da je to potrebno, vas napoti h ginekologu.

 

DELO

Opravljanje dela med in po splavu je odločitev vsake posameznice. Odvisno je od intenzivnosti krvavenja in splošnega počutja. Splav je za vsako žensko zelo boleča izkušnja. Večina žensk si vzame vsaj nekaj dni počitka.

 

KAJ, ČE NE PRIDE DO SPONTANEGA ČIŠČENJA?

Če ne pride do krvavenja in splava je potrebno splav opravit z zdravili ali kirurško, odvisno od okoliščin vsake posameznice.

 

PREGLEDI

V večini primerov ultrazvok po splavu ni potreben. Dva ali tri tedne po splavu pojdite na pregled k zdravniku.

 

ČUSTVENOST

V času splava in tudi po njem je večina žensk potrtih in žalostih. Veliko se jih tudi jezi, češ, zakaj se mi je to zgodilo. Ob izgubi otroka so taka čustva normalna. To je boleča izkušnja tudi za partnerja, ki pa včasih ni tako opazna.

 

NASLEDNJA MENSTRUACIJA

Kdaj bo nastopila naslednja menstruacija, je različno od ženske do ženske. Normalno se pojavi v štirih do šestih tednih po splavu. V večini primerov je ta menstruacija drugačna od običajnih. Lahko je močnejša in krajša. Če se po šestih tednih ne pojavi, pokličite zdravnika.

 

PRIHODNOST

Priporočljivo je počakati vsaj dve menstruaciji, preden poskušate spet zanositi. V tem času si bo vaše telo opomoglo tako fizično kot tudi psihično.

Zavedajte se, da je splav zelo pogosta stvar in, da v večini primerov ni pojasnjen.

Pri treh zaporednih splavih je treba opraviti dodatne raziskave. Treba pa je tudi uživati folno kislino, zmanjšati uživanje kofeina in alkohola ter prenehati kaditi.

 

Če si v tem času ne želite še ene nosečnosti, je priporočljivo, da se zaščitite.

 

 

Prevod: Tanja Menegalija

mamice za mamice
bottom of page