top of page

Temne strani dojenja

Patricia López Izquierdo (2015)

 

 

Dojenje je koristno za ženske, čeprav ni vedno prijetno. Včasih je lahko celo zelo neprijetno. Tu ne mislim na začetne težave, na bolečine v bradavicah ali vnetje dojk. Seveda je tudi to neprijetno, ampak o tem ne bomo govorili v tem članku.

 

Med prvim in drugim letom otrokove starosti, ko je dojenje še normalno, se v trenutku nekaj spremeni. Lep in sproščujoč čas dojenja lahko postane neprijeten. Prvi znak je nepotrpežljivost, oziroma občutek nujnosti, da naj otrok že konča sesati. Če ni odziva, se občutek spremeni v tesnobo, željo po kričanju in pobegu. To lahko opišemo kot zavestno zavrnitev dojenja in posredno kot zavrnitev otroka.

 

S psihološkega vidika so ti občutki za mater zelo težki, saj si še vedno želi dojiti otroka. Če ni še nikoli slišala o teh občutkih, je lahko zelo presenečena in jezna. Počuti se krivo in je žalostna. Kaj se je zgodilo? Kaj sem storila narobe? Ali nisem dobra mama? Je dojenje večjih otrok slabo (tako kot vsi govorijo)? To stanje zavrnitve pogosto spremlja nelagodje, občutljivost in bolečina v bradavicah. Ti občutki so lahko povezani tudi z menstrualnim ciklom in z novo nosečnostjo. Večina žensk, ki to preživlja, so noseče, ampak si še vedno želijo dojiti starejšega otroka. Včasih se pojavi, ko se mlajši že rodi in se starejši hoče dojiti še bolj intenzivno.

 

Niso pa samo matere tiste, ki zavračajo dojenje. Ko so otroci starejši lahko tudi oni zavrnejo dojenje, kar razočara matere, ki so imele drugačne predstave.

Kaj narediti?

 

Najbolj pomaga, da te občutke sprejmemo. Občutij ne smemo zavračati. Nekatere matere se odločijo, da prenehajo dojiti. Odločitev se zdi logična, vendar le v redkih primerih enostavna. Lahko je zelo stresno, tako za mater kot otroka. Druge poskušajo še naprej dojiti. Konec koncev je odstavljanje zelo težko. Pri tem si lahko pomagamo z nekaj triki:

 

  • skrajšajmo čas dojenja. Če otrok tega ne razume, mu nakažemo s štetjem do deset ali pet in potem prenehamo. Ta način je boljši kot odlašanje z dojenjem. Če otrok začuti, da se izogibamo, postane zaskrbljen in hoče sesati še več ter večkrat. Boljše je, da ga ne zavračamo.

  • sprostite se. Pred dojenjem globoko dihajte in poskušajte misliti na dojenje, kot je bilo - nekaj normalnega in prijetnega za oba.

  • izboljšanje otrokovega sesanja. Mnogi otroci pri določeni starosti ˝pozabijo˝ sesati in grizejo dojko, kar je zelo neprijetno. Če mu pokažemo, da bolj odpre usta in ga bolj trdno objamemo, ni več tako boleče. Lahko tudi podložimo dlan pod dojko in bradico ter tako zmanjšamo trenje jezika ob bradavico, kar omili neprijetne občutke

 

To niso čudežne rešitve, ampak izkušnje iz prakse, ki lahko pomagajo. Je pa to ena od faz v času dojenja in lahko pričakujemo, da bo minila.

 

 

vir: http://crianzanatural.es/art/art263.html

 

Prevod: Tanja Menegalija

mamice za mamice
bottom of page