Učinki dojenja na delovanje hipofize in jajčnikov po porodu

J. Bonnar, M. Franklin, P. N. Nott, A. S. Mcneilly

 

 

Delovanje hipofize in jajčnikov v prvih šestih tednih po nosečnosti, je bilo raziskano serijsko in sicer med ženskami, ki so svoje otroke izključno dojile in med ženskami, ki niso dojile. Pri ženskah, ki niso dojile, se je raven prolaktina v plazmi hitro znižala in je bila tretji dan po porodu 

občutno nižja, kot pri ženskah, ki so dojile, ter je dosegla normalno stopnjo menstrualnega cikla do konca v tretjem tednu poporodnega obdobja. Pri doječih ženskah je bila stopnja prolaktina po šestih tednih po porodu še vedno povišana. Ravni FSH (folikule-stimulativnega hormona) sta bili v obeh skupinah enaki in povišani v tretjem tednu po porodu. Estrogen v plazmi je v prvih dveh tednih po porodu strmo upadel pri obeh skupinah. Pri ženskah, ki so dojile, je estrogen ostal znižan, pri tistih, ki niso, pa se je povečal, kar kaže na razvoj foliklov v jajčnikih kot odziv na FSH; stopnje estrogena v plazmi so bile občutno večje pri ženskah, ki niso dojile, od 17. dneva po porodu naprej. 

 

Te ugotovitve podpirajo tezo, da pri ženskah, ki dojijo, prolaktin z zaviranjem odziva jajčnikov na stimulacijo FSH zakasni vrnitev ovulacije.

 

 

 

 

 

BMJ 1975; 4:82. (http://www.bmj.com/content/4/5988/82).

 

Prevod: Nina Grašič

mamice za mamice

Pokličite nas:
Nina 051/344 478
Maja 041/414-465

 

Pišite nam:

info@mamicezamamice.com

dogodki@mamicezamamice.com

© 2015 mamice za mamice

Naš naslov: 

Združenje mam MAMICE ZA MAMICE
Brezje 59
4243 Brezje

 

TRR za donacije in članarine: SI56 2900 0005 1556 230

Vsak vaš prispevek nam veliko pomeni!                                                                Pogoji uporabe